Sep 15, 2015

Doctor Bag

I've bought doctor bag frames long long time ago...but lately I don't have time to try it. And finally last week I made a sling bag with doctor bag frames. A little scared at first because I made the pattern by myself...and as usually, I forgot to keep the pattern....so I must make it again when someone order this bag next time *fffiuuuuuhhh...

The pattern is quite simple, just like a tote bag pattern but you add the zipper and frames slot at the top. I used doctor bag frames with size 30 x 7 cm. I want to make medium size, so I reduce the height of the bag and I think it's perfect for hangout with your friends.




Aug 24, 2015

Key Wallet

I decide to start writing my blog with English because I just want to share more of my thought and maybe inspiration or a little information about sewing since the visitor of my blog is not only from Indonesia.

This weekend i made some key wallets because my sister's friend asked me. This is the most simple sewing things that i've ever made, yet so cute. You can never be bored again with your just so-so key wallet. You just need a leather ( I used synthetic leather), canvas laminated fabric, key holder, and snap button. You can try to make it and happy sewiiiiiiing ^_^




Key Wallet
Size ; 14 cm x 10 cm


Aug 11, 2015

Kenapa barang handmade itu mahal?


Bagi para crafter pasti udah ga heran dengan pertanyaan para pembeli yang bilang, "Kok mahal amat sih harga tas/dompetnya?!! Padahal kan gitu doank.." Kalo saya mah cuma bisa senyum aja sambil bilang, "Soalnya ini bahan kainnya impor mbak, jadinya mahal", padahal dalem hati pengen garuk-garuk aspal. Hehehe...Tapi banyak juga kok pembeli yang udah ngerti apa itu barang handmade *applause to you all. 

Bagi yang belum tahu apa perbedaannya, barang handmade dengan barang pabrikan. Silahkan dibaca perbedaannya:
1. Barang handmade biasanya limited item, atau bahkan unique dan hanya satu-satunya di dunia. Sedangkan barang pabrikan diproduksi masal, jadi jangan kaget kalo di jalan ketemu yang sama persis.
2. Barang handmade bisa dibilang hasil karya seorang designernya dan mempunyai ciri khas yang unik. Barang pabrikan mah ga mikir hasil karya atau apalah, bisa aja niru model barang merk terkenal trus diproduksi masal.
3. Bahan-bahan dan kerapihan menjadi point utama dalam barang handmade.
4. Untuk barang-barang handmade tertentu, memerlukan kesabaran dan ketelitian dalam pengerjaannya sehingga memakan waktu lama untuk membuat satu barang saja, misalnya rajutan.

Nah..udah ada gambaran kan kenapa barang handmade itu mahal? Berbeda dengan di luar negri, mereka sudah bisa menghargai hasil karya handmade. Coba deh liat Etsy, situs jual beli barang-barang handmade di luar negri. 

Jadi ayo dukung dan hargai hasil karya handmade untuk memajukan produk handmade Indonesia.